3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Манастир "Св. Св. Константин и Е...

Price comment  Цена:
адрес:
Св. Св. Константин и Елена
имейл:
monastery@varnamonastery.bg
телефон:
+35952362076

Варненският манастирът "Св. Св. Константин и Елена" се намира на 9 км североизточно от гр. Варна, в границите на самия курорт "Св. Св. Константин и Елена".

Не е известно кога точно е основан манастирът, но предания разказват, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство, което се е обособило покрай съществуващия и днес лечебния извор-аязмо. Твърде вероятно е това да е станало по времето на управление на българския цар Иван Александър (1331 – 1371). През този период Венеция и Генуа правят сериозни постъпки за достъп в българските пристанища на Черно море. Венеция първа успява да сключи договор с България и венецианците остават на българския пазар с център Варна. В града се заселват много от тях и се обособяват в отделен квартал край пристанищната част на града. Генуазците пък, създадат свое пристанище и свой квартал извън стените на града, в най-северната точка на Варненския залив. Кварталът бил укрепен с крепостни стени и е наречен „Кастрици“. Останките от крепостта, в която е разкрита и средновекона църква, днес влизат в района на двореца Евксиноград.

Управлението на цар Иван Александър се свързва с усиленото строене на църкви и манастири. Това е време, когато българската аристокрация щедро дарява средства за изграждане, както на самостоятелни храмове, така и на цели манастирски комплекси. Варненци построяват малка църква около едно аязмо недалеч от „Кастрици“. Скоро около църквичката се строят килии и така постепенно се обособява и манастир. Местността се превръща в център на духовен живот. Началото на сега съществуващия парк около манастира в курорта “Св. св. Константин и Елена” е поставено през 1925 година от създателя на морската градина във Варна – Антон Новак.

Част от манастира и негово голямо богатство е аязмото със света вода. Около него е съграден самият манастирски храм, водата извира в олтара, под светия престол. В манастира се съхраняват и някои безценни реликви - мощите на св. свещеномъченик Валентин, на Свeта преподобномъченица Мария Гатчинска и на Свети седем момци ефески: Максимилиан, Ямвлих, Мартиниан, Йоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин.

Съвсем наскоро съкровищницата на манастира се обогати и с още две светини. На 20 ноември 2011 г. – Предпразненство на Въведение Богородично, с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, тук са посрещнати частици от мощите на св. св. Константин и Елена и частица от Св. Кръст.

  • Манастири
Св. Св. Константин и Елена - Забележителност Манастир Св. Св. Константин и Елена - Забележителност Манастир Св. Св. Константин и Елена - Забележителност Манастир