3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Музей на текстилната индустрия

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Сливен, 3, пл. Стоил войвода
имейл:
textilemuseum@abv.bg
телефон:
+35944623749

Музеят на текстилната индустрия в Сливен е първата постоянна научно-техническа експозиция в България. Сградата, в която се помещава музеят е първото текстилно училище у нас. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата. Посетителите в музея са не само зрители, а са участници в демонстрации на живо и имат уникалната възможност сами да изпробват своите технически умения. Музейните ценности оформят 36 колекции. Едни от най-големите измежду тях са: текстилни занаяти, занаятчийски изделия, уреди и съоръжения за ръчно текстилно производство, тъкачна техника, плетачна техника, производствено, търговски картели на различни текстилни фирми, текстилно образование. Постоянната експозиция на музея е разположена в 8 зали на 2 етажа, като на 27 места в залите се извършват демонстрации. В хронологичен ред са показани ръчното и фабричното текстилно производство от епохата на ранния неолит (VII хил. пр. Хр.) до края на ХІХ век и от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. Специален акцент е направен върху началото на индустриалната революция в Европа през 1733 г. с изобретения от Джон Кей стан с „летяща совалка”. Друго изобретение, което се е превърнало в революционно начало на техниката и технологията, е направено през 1800 г. от французина Жозеф Мари Жакард. Той прилага програма към тъкачната машина – т.нар. жакардов апарат, с помощта на която се управлява индивидуално всяка основна нишка. Отделна зала запознава със занаятите, свързани с производството на тъкани.

Сред експонатите има предачна машина от 1937 г., механичен тъкачен стан с търговска марка „Княгиня Мария Луиза“, произведен в Англия специално за българския пазар през 1943 г. Други две зали са посветени на различни типове тъкачни и плетачни машини. Почти всички съоръжения работят и ще ви бъде направена демонстрация, за да видите на живо как функционират. Специална експозиция е посветена на живота и делото на Добри Желязков - основоположник на индустрията по българските земи.

Музеят почива през уикенда, но може да отвори по предварителна заявка за групи. Беседа и демонстрация струват по 5 лв.

Работно време: 08:30 до 16:30

Сливен - Забележителност Музей на текстилната индустрия  - Снимка 1 Сливен - Забележителност Музей на текстилната индустрия  - Снимка 2 Сливен - Забележителност Музей на текстилната индустрия  - Снимка 3 Сливен - Забележителност Музей на текстилната индустрия  - Снимка 4