3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Смолянски езера

Price comment  Цена:
адрес:
Смолян
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
+35930162530

Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив - Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро - Милушевия гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро - Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро - Османовия гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват. Още по-нагоре, по пътя за хижа "Смолянски езера" и след това в ляво, се намира може би най-голямото по площ езеро - Лагера. Тук също има удобни места за къмпингуване и риболов. Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-нависоко под самите скали. Малко след отклонението за хижа „Смолянски езера”, по пътя за лифта се намира Тревистото езеро, а на 6 метра от него Бистрото езеро. Бистрото езеро е може би най-красивото от езерата. Във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, а в другия му край са пръснати като малки острови големи камъни. Най-горното езеро – Мътното, се намира на 200 метра от Бистрото и Тревистото езеро. Дотам води стръмна пътека, която започва от пътя, който е между двете езера. При изкачването си към най-горното езеро туристите трябва да внимават – има опасност от падащи камъни. Гледката е впечатляваща, езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите. Светлината трудно достига до него през високите дървета, водите на езерото са сякаш тъмни и черни, оттам е и името му – Мътното.

Смолянските езера са още една от тайните на Родопите – примамливи, прохладни, наситени с дива природа и лечебен въздух. Екскурзията до Смолянските езера ще ви превърне в откриватели на пищно водно царство насред скалистото планинско сърце. Екопътеките, маркировката и указателните табели са така добре регулирани, че няма да успеете да се объркате. Смолянските езера са заобиколени от ароматни и пищни смърчови гори и любопитни природни забележителности сред които пещера „Ухловицата“ в местността „Сините вирове“, скални форми Момата и Невястата, резерват „Сосковчето“ и живописните водни каскади, съпътстващи екопътека „Каньонът на водопадите“.

  • Езера
Смолян - Забележителност Смолянски езера - Снимка 1 Смолян - Забележителност Смолянски езера - Снимка 2 Смолян - Забележителност Смолянски езера - Снимка 3