2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Църква Св. Богородица

Price comment  Цена:
адрес:
Созопол
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
+35956825772

Църквата "Св. Богородица" е една от многото забележителности и паметници на културата в гр. Созопол. Тя се намира в старата част на града и е построенa по времето на Османското робство в XV-ти век, върху руините на съществувал преди това християнски храм. Църквата е наполовина вкопана в земята, за да не е по-висока от мюсюлманските сгради наоколо, както са изисквали по това време Турските закони.

Църквата притежава дървена конструкция, и е украсена със забележителен иконостас, икони и фини дърворезби, от местни майстори. Най-голям интерес сред посетителите предизвикват две от иконите: "Исус Христос" и "Св. Богородица". Иконостасът е съставен от две поредици икони - долният ред с осем големи икони (две от тях липсват) и горният ред с малките празнични икони (днес от тях няма нито една оригинална). От съвсем скоро църквата е действащ православен храм, била е върната на БПЦ от Созополския музей,тъй като през 1958 година тя е обявена от Министерството на културата за "паметник на културата" и отнета. Заслуги за влизането в действие на храма има местния свещеник отец Иван, който приема т. нар. "паметник" в окаяно състояние, иконостасът му пуст и изтърбушен ,всички икони от него били откраднати, някои от тях все още са по музеите из страната, а на повечето дирята им се губи.

Но бавно и постепенно вярата връща живота на църквата, стъпка по стъпка предстои да се реставрират иконописите и да се нарисуват нови. Основната заслуга за това е на известния созополски художник Иван Бахчеванов, който заедно с отец Иван участва активно във възстановяването.

Църковният двор е красив и поддържан и на него има заседено едно огромно дърво.

  • Църкви
Созопол - Забележителност Църква Св. Богородица - Снимка 1 Созопол - Забележителност Църква Св. Богородица - Снимка 2 Созопол - Забележителност Църква Св. Богородица - Снимка 3