3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Боянски водопад

Price comment  Цена:
адрес:
София, Витоша
имейл:
dppvitosha@dag.bg
телефон:
+35929885841

Боянски водопад е името на водопад на Боянската река, намиращ се край град София на около 5 км от центъра на кв. Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планината Витоша. Водният пад е с височина около 20 м.

В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен и буйните му пръски се различават сред гората.

До водопада може са се стигне по три основни пътеки. Най-лесен е достъпът откъм Копитото. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час - час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада - неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре.

Другите две пътеки започват от края на кв. Бояна по обозначена с табели пътека, започваща от последните постройки в местността над Боянската Църква. Паркирането тук е трудно, дайте си време, защото с кола се стига до тук, изкачването нагоре е пеша. Началото на пътеката започва със стълби и голяма информационна табела. До водопада се стига по две пътеки- първата се изкачва стръмно нагоре, срещу течението на Боянска река, а втората е с по-лек наклон и заобикаля покрай Боянското езеро. След по-малко от час вървене се стига до Боянското езеро, отбивате се на ляво по едно мостче, тук е моментът за почивка. Следващата спирка е при достигане на Боровата скала, където се открива страхотна гледка към Копитото и северозападните квартали на София. До тук беше изкачването, пътеката продължава вляво от долината, пресича Петровичка река и продължава при съвсем приятен наклон. След 10-15 минути пътеката се разклонява, като лявата пътека (надолу) е тази, която води до водопада, който само след още 200-300 метра вече се чува съвсем ясно. Красотата му е още по-невероятна, дори от пътеписа на Иван Вазов. И сега обратно надолу...общ преход около 3,5 – 4 часа, в зависимост от почивките.

Водопадът е едно от местата, предпочитани за ледено катерене. Водата през зимата замръзва, разделена на два ледени езика. Двете части предлагат катерене с различно ниво на трудност – левият е по-полегат и съответно по лесен за преодоляване, а десният си е предизвикателство и за професионалисти.

Разходката до Боянски водопад може да продължи и нагоре. От него може да се стигне до алея Бай Кръстьо и от там да се насочите към Златните мостове.

Подгответе се с подходящи дрехи и удобни обувки. Около водопада е хлъзгаво и макар да е много приятно, не забравяйте да внимавате.

  • Водопади
София - Забележителност Боянски водопад - Снимка 1 София - Забележителност Боянски водопад - Снимка 2 София - Забележителност Боянски водопад - Снимка 3 София - Забележителност Боянски водопад - Снимка 4