3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Габренски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
телефон:

До югоизточната стена на Габренския манастир „Св. Димитър” се намира гробът на Иван Чакъров. Стоящият там надгробен кръст напомня на поколенията не само за достойното му дело, но и за съвместните усилия на съселяните му от село Габра. През 1865 година местните жители изпращат Чакъров за Цариград. Той трябвало да измоли разрешение от османските власти за построяване на православен манастир край селото. Чакъров вървял цели три месеца пеша, за да осъществи желанието на вярващите. Усилието му било възнаградено и той се завърнал в Габра с благоволението на Цариград. Интересно е да се отбележи, че по време на своето пътуване Иван Чакъров научил френската дума "пардон", често я използвал и съселяните му започнали да го наричат "Пардоно", който станал родоначалник на големия Пардонски род в селото.

В наши дни Габренският манастир е недействащ. Запазена е само църквата му, която се отваря два пъти годишно - на храмовия празник и на професионалния празник на миньорите — "Ден на миньора", който по традиция се празнува на манастирските ливади.

Името си – „Св. Димитър”, Чукуровският манастир, както още е известна светата обител край село Габра, получава през 1866 година – датата, в която приключва построяването му. От посвещаването му произлиза и традицията местното население да го назовава и като "Свети Митър" (Димитър) или просто "Манастиро". Църквата е изографисана през 1867 година от самоковските зографи Костантин Геров и ученика му Костакия. За това свидетелства ктиторски надпис на главния вход на храма. Към манастирската църква са изградени още отделна сграда за живеене, друга — за нощуване на поклонници и магерница. Владение на манастира са били 500 дка гора, около 100 дка ниви и ливади, както и 50-60 говеда и над 100 овце. Местните жители, освен щедри дарения за градежа, подаряват на манастира няколко требници, издадени в Киев и Москва, както и "Поучително евангелие" от Софроний Врачански, издадено в Белград през 1868 година в книгопечатницата на Никола Стефанович. Първият свещеник на Габренския манастир „Св. Димитър” е Боне Кръстев от съседното село Горни Пасарел (бивше софийско село, изселено, заедно с близките села Шишманово и Калково, поради построяването на язовир Искър). През 1898 година лично софийският митрополит Доситей представя новия свещеник Георги Бързанов.

  • Манастири
София - Забележителност Габренски манастир - Снимка 1 София - Забележителност Габренски манастир - Снимка 2 София - Забележителност Габренски манастир - Снимка 3