3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Земята и хората

Price comment  Цена:
2
адрес:
София, 4, бул. Черни връх
имейл:
earth.and.man@gmail.com
телефон:
+35928656639

Музеят "Земята и хората" е държавна институция, но е създаден изцяло от даренията на частни лица, фирми и институции. Помещава се в красива сграда-паметник на културата, строена в края на XIX век. Това е национален музей по минералогия, един от най-големите в света.

Основната колекция на музея включва над 1200 минерали от 104 държави, които са всъщност 1/3 от установените на Земята минерални видове. Музеят разполага с още 7 постоянни експозиции: "Гигантски кристали", "Минерали на Земята", "Минерални ресурси на Земята", "Минерални ресурси на България", "Минерали на България", "Скъпоценни и декоративни камъни" и "Материали". Затова той е интересен не само за обикновените посетители, а и за геолози, миньори, учени, технолози, еколози, колекционери, учащи се. Залата на гигантските, съизмерими с човешки ръст, кристали е своеобразна галерия на природното изкуство. Изложените експонати са най-атрактивната част от фонда „Кристали – индивиди и агрегати”. Гигантски кристали се срещат в природата изключително рядко, а галерии с цели колекции от тях има само на няколко места в света. Експозицията включва главно кристали от разновидностите на кварца: планински кристал, аметист, морион, опушен кварц, цитрин. В музея се извършват разнообразни дейности и проекти, сред които и софийската инициатива за подпомагане на устойчивото развитие „Съхраняване на минералното разнообразие”.

В над 6-те квадратни километра площ освен изложбени зали има още лаборатории, видеозала, зала за конференции, геоложки кабинет, магазинче за скъпоценни и полускъпоценни камъни. Сред традиционните прояви на музея „Земята и хората” са включени чествания на Деня на Земята, Ден на минералното разнообразие, Дни на минералите, Ден на дарителя, Ден на милосърдието.

Работно време:

Вторник-събота - 10.00 до 18.00 ч.

Обикновени билети- 4 лв

Билети с намаление /учащи и пенсионери/- 2лв

Семеен билет /1 възрастен + 2 деца/, по-многочислено семейство + х2 лв. на член - 6 лв

Работно време: 10:00 до 18:00

София - Забележителност Земята и хората - Снимка 1 София - Забележителност Земята и хората - Снимка 2 София - Забележителност Земята и хората - Снимка 3 София - Забележителност Земята и хората - Снимка 4 София - Забележителност Земята и хората - Снимка 5 София - Забележителност Земята и хората - Снимка 6