3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут квартал Княжево - връх К...

Price comment  Цена:
адрес:
София, 17
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на този много популярен маршрут в Северна Витоша е спирката на трамвай 5 край минералната чешма в софийския квартал “Княжево”. Продължителността му е около час и половина, а денивелацията - 648 метра. Оттук се насочваме към вътрешността на планината, като първо се изкачваме по десетина стъпала и пресичаме източната периферия на квартално паркче, за да подминем голяма каменна чешма и отново да се заизкачваме по стъпала, които ни помагат бързо да наберем височина, движейки се през хубава гора. Не след дълго пресичаме шосето, свързващо кварталите “Княжево” и “Бояна” и трасето ни продължава стръмно нагоре към същинската част на Витоша, следвайки алея, настлана с каменни плочи, край която на няколко места има пейки.

Пред ресторант “Бор” можете да се насладите на 3-4 вековни дъба, крехка останка от някога могъщата Княжевска гора. Алеята преминава вляво от заведението и продължава да се катери, докато достигне дола Раковец. Само на десетина метра преди мостчето, което го пресича, маршрутът се отклонява наляво по тясна пътека. Тя пресича планинска ливада и започва ново изкачване покрай телена ограда.

След около 20-минутен преход през смесена гора се излиза на стария Беловодски път. Продължава се по шосето, а след това и по пътеката, следваща десния бряг на дола Раковец. Няколко минути по-късно маршрутът пресича потока по бетонен водосток и прави остър ляв завой, който го извежда на асфалтовия път от “Бояна” за Златните мостове. По пътеката се стига до десния бряг на дола, където е изградена хубава каменна чешма. Трасето продължава да го следва и се изкачва до Нископланинската обиколна пътека.

Маршрутът я пресича и върви по тясна пътечка все покрай дола, а след като стига до малко водопадче, отново го пресича и поема към билото. Катеренето по билото е само за опитни и добре подготвени физически планинари, затова останалите туристи могат да поемат по хубава пътека, изкачваща се серпентинообразно. С набирането на височина трасето става все по-панорамно, а наклонът постепенно намалява, за да се пресекат Планинишки поляни в най-северната им част.

Скоро пътеката се съединява с идващата от Капрузов валог и излиза на шосето за връх Копитото (1348 метра надморска височина) - един от най-панорамните и посещавани във Витоша. До него се достига след около 700 метра.

  • Маршрути
  • Върхове
София - Забележителност Маршрут квартал Княжево - връх Копитото - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут квартал Княжево - връх Копитото - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут квартал Княжево - връх Копитото - Снимка 3