3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Квартал Княжево – хижа П...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Изходната точка на този приятен и не особено труден маршрут е софийският квартал Княжево”. Продължителността му е около два часа, а денивелацията – 655 метра. Тръгва се от последната спирка на трамвай номер 5, където има голяма чешма с минерална вода. Изкачват се няколко стъпала и се пресича квартална градинка, като се минава покрай голяма каменна чешма, за да се стигне до нови стъпала, които се изкачват през Княжевската гора.

След това се продължава по застлана с каменни плочи алея, край която са изградени много места за отдих. Любопитна гледка са няколкото дъбови дървета пред ресторант „Бор” – последните останки от някогашната вековна Княжевска дъбова гора. Пътеката минава вляво от ресторанта и продължава да се изкачва, за да достигне дола Раковец. Трасето го пресича по дървено мостче и върви нагоре, за да излезе на стария Беловодски път. По него скоро се достига до местността Бялата вода.

Оттук маршрутът продължава по каменни стъпала и стръмна пътека към Планинишките поляни. Пътеката се разклонява, като ние трябва да поемем на дясно, по голото било Яворов рид, предлагащо изобилие от гледки към столицата. Достига се до прогледната площадка, известна като Балкончето, която е хубаво място за кратка почивка. Изкачването продължава, първо на запад, после на юг.

След като образува няколко плавни серпентини, пътеката достига до местността Черешата, където има останки от каменна чешма. Малко след това се изкачваме до стар автомобилен път, по който продължаваме да набираме височина в източна посока. В местността Карпузов валог шосето свърша и се тръгва по стръмна пътека, която за двадесетина метра ни извежда до най-долната част на Планинишки поляни. Местността е най-ниско разположената Витошка заравненост. През нея минават няколко туристически маршрута.

Тръгва се по асфалтирания път за Копитото (вдясно), за да се излезе на шосе (след 50 метра), което се изкачва плавно. Стотина метра по-нагоре се отклонява друго шосе, което за петнадесетина минути ни отвежда до хижа „Планинец”. Последната част от маршрута е лека и приятна и предлага изобилие от панорамни гледки към Владайски Черни връх, връх Острица (на юг), Пернишкото поле (запад) и цялата Люлин планина на север.

Хижа „Планинец” е изходна, междинна или крайна точка на много маршрути във Витоша. Тя се намира в местността Сврачар, в хубава смесена гора. Представлява двуетажна постройка с кухня, санитарни и спални помещения.

  • Маршрути
  • Хижи
София - Забележителност Маршрут Квартал Княжево – хижа Планинец - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Квартал Княжево – хижа Планинец - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Квартал Княжево – хижа Планинец - Снимка 3