3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Симеоново - местност Ром...

Price comment  Цена:
адрес:
София
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Имайки предвид, че Витоша не е особено голяма по площ планина, маршрутът е сравнително дълъг (около три часа и половина). Денивелацията му от 1020 метра също е подобаваща, така че се изисква определена физическа подготовка, за да го изминете. Изходната точка е на последната спирка на автобус 67, който свързва квартал “Симеоново” с останалата част на столицата. Оттук към планината се насочваме по улица “Витошки езера”.

Скоро се продължава по хубава пътека между гората и вилите и се стига до коритото на Старата река, като се върви по левия й бряг. Тук към маршрута се присъединява идваща отдясно пътека и след около 5 минути се стига до местността Езерата. Тя е разположена в долинно уширение и дължи името си на двете изкуствени езера, които са много привлекателна туристическа дестинация, особено в топлите месеци.

Последователно се отминават отклоненията за почивните домове “Монтана” и “Свети Георги” и скоро трасето пресича реката, за да ни изведе до нов кът за отмора с изкуствено езеро, пейки и навес. Пресича се Нископланинската обиколна пътека и изкачването продължава ту по единия, ту по другия речен бряг, достигайки до местността Корията. Отнема още около 20 минути изкачване, за да се доберем до панорамната билна местност Совато.

При стълба, маркиращ връхната точка на билото, маршрутът се отклонява на юг и навлиза в рядката гора в местността Писан камик. След това наклонът намалява и се достига до междинната станция на лифта от квартал “Симеоново” до хижа “Алеко”, където има чешма. Оттук се продължава по широка алея и се излиза в местността Поповчо, където се намира почивен дом “Водно стопанство”.

Трасето продължава по десния бряг на Янчовска река и се стига до финала на ски писта “Витошко лале”. Тук е и долната станция на лифта “Академика І”. Върви се покрай нея, все така срещу течението на Янчовска река, която маршрутът пресича неколкократно. Излиза се при стръмен участък, след преодоляването на който трасето ни извежда до паметника в местността Романски.

Тя се намира в горното течение на Янчовска река, край шосето от “Драгалевци” за хижа “Алеко”. В миналото е носила названието Ашикова поляна, което е променено в памет на студента Павел Романски, загинал тук при снежна буря през 1931 година. Тук е изграден негов паметник. В тази местност е долната станция на лифта “Романски - Малък Резен”. Лесно се стига и до хижа “Алеко”.

  • Маршрути
София - Забележителност Маршрут Симеоново - местност Романски - Снимка 1 София - Забележителност Маршрут Симеоново - местност Романски - Снимка 2 София - Забележителност Маршрут Симеоново - местност Романски - Снимка 3 София - Забележителност Маршрут Симеоново - местност Романски - Снимка 4 София - Забележителност Маршрут Симеоново - местност Романски - Снимка 5