3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски на Бонсови поляни

Price comment  Цена:
адрес:
София, местност Поляните
имейл:
bonsovi.polqni@abv.bg
телефон:
00359988936535

Само на 15 минути от София се намира една от малко популярните ски дестинации в България. Сред букова гора, където шумът и ангажиментите в града са далеч, можете да се качите на ските и да раздвижите тялото си. Макар и да не е толкова популярна като Витоша, Люлин планина концентрира в себе си интересни места и туристически атракции, които могат да бъдат обиколени и разгледани в рамките на един ден. В местността „Бонсови поляни”, например, има отлични условия за практикуване на зимни спортове. Мястото се намира на почти 1000 метра надморска височина, а гостоприемството на местните е на ниво. Тук ще намерите подслон в хижа „Бонсови поляни”. Хижата представлява масивна едноетажна сграда с капацитет 16 места, водоснабдена, електрифицирана, отоплява се с печки на ток, има ресторант с лятна градина. За повече информация за условията, използвайте приложените контакти.

В района на ски зоната можете да посетите манастира „Св. Св. Кирил и Методий” в Горна баня и Владайския манастир „Св. Петка”. Интересно и любопитно място в Люлин планина представлява и Войнишкият паметник. Той се намира в поляните над горнобанското танково поделение. До него може да се стигне по черен път, тръгващ от местността „Кърлежа“ в „Манастирски поляни“. До паметника има и чешмичка. От същото място в „Манастирски поляни“ тръгва и стръмна пътека, по която за 15 минути се слиза на пътя София-Перник. Минава се през местността „Черният кос“, а по средата на разстоянието има чешмичка, до която минава черен път, по който може да се стигне до прекрасната скална местност, която всеки жител или гост на столицата е виждал, минавайки по шосето идващо от Перник.

Ако сте запален планинар, можете да се отбиете и до най-високия връх в Люлин планина – Дупевица (1256 м). До върха и до Добринова скала може да се стигне за около час и половина път пеша, като се тръгне от вилна зона Бонсови поляни. От там започва асфалтов път, който води до старо военно поделение, намиращо се в планината. До 1997 г. то е действащо и достъпът до връх Дупевица, който се намира в рамките на обекта, е ограничен. Днес поделението не функционира и вървейки по асфалтовия път, туристът може лесно да стигне почти до самия връх.

София - Забележителност Ски на Бонсови поляни - Снимка 1 София - Забележителност Ски на Бонсови поляни - Снимка 2