3 stars 3 stars 3 stars

Музей
София - Национален исторически м...

Price comment  Цена:
5
адрес:
София, 16, ул. Витошко лале
имейл:
nim1973@abv.bg
телефон:
+35929554280

Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници.

Националният исторически музей е създаден през 1973 г., като първата му експозиция е открита в сградата на Съдебната палата в София през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. От 2000 г. музеят се помещава в бившия дом № 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София. Основната експозиция на музея е разположена в пет зали: Праистория, Древна Тракия, Средновековие – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (ХІІ – XIV век), Българските земи през XV–XIX в. и Трета българска държава (1878 – до наши дни). Музеят съхранява и прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище, а също и откритото край село Дуванлии съкровище. В етнографската сбирка на музея е направена възстановка на възрожденско училище.

В двора на музея има богата колекция от каменни колони, паметници от различни периоди - гръцки, римски, византийски. На разположение на посетителите има и библиотека.

Музеят предлага обзорна беседа, която продължава около 1 час и 30 минути и струва 15 лв. За това време ще преминавате от епоха в епоха и ще научите много и все интересни неща за нашето минало, та ча до наши дни. На Деня на София и Деня на народните будители входа е само 1 лв. Всеки последен понеделник от месеца входа е безплатен. Ако желаете да снимате с фотоапарат ще трябвая да заплатите 10 лв, а с камера – 80 лв.

Работно време: 09:30 до 18:00

София - Забележителност София - Национален исторически музей - Снимка 1 София - Забележителност София - Национален исторически музей - Снимка 2 София - Забележителност София - Национален исторически музей - Снимка 3