3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Гео Милев

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора, 37, ул. Гео М...
имейл:
museum@geomilev.com
телефон:
+35942623450

Музеят отваря врати на 27 септември 1953 г. Съхранява над 3000 експоната свързани с живота и творчеството на Гео Милев – лични вещи, голяма част от библиотеката на поета, с произведения на няколко езика, собствени преводи на някои от тях, бележници и стари, белязани от жълтия цвят на времето фотографии. В една от стаите – мемориалната част или гостната, изкусно са подредени маса, столове и канапе. Навсякъде по стените има портрети на бащата на поета, на самия него, на семейството му. Разполага с модерна аудио-визуална система, която дава възможност посетителите да възприемат документалния филм за поета емоционално като спектакъл. В двора му се намира “Дъбът на Гео Милев”, вековно дърво, обявено за природна забележителност. Това дърво е било посадено в началото на XIX век. Дървото е било любимо място както за поета, така и за семейството му. Така разказва дъщерята на поета Леда Милева, която е прекарала голяма част от детството си именно в къщата на баща си.

Когато стъпите на прага на къщата пред вас се открива невероятна гледка на един прекрасно поддържан двор, с много зеленина и цветя. В двора се намира гроба на бащата на Гео Милев- Милю Касабов. Обикновено в края на септември се провеждат „Геомилеви дни”, дава се националната награда на автор за ярък принос в българската култура.

Музеят почива през уикенда, но може да отвори по предварителна заявка.

Работно време: 08:30 до 17:00

Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 4 Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 5 Стара Загора - Забележителност Гео Милев - Снимка 6