3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Стара Загора – село Бо...

Price comment  Цена:
адрес:
Стара Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

За изходна точка по маршрута може да се използва което и да е място в град Стара Загора, но най-подходящо е да се тръгне от парк „Митрополит Методий Кусев”, много по-популярен като „Аязмото”. Разстоянието до село Борилово е около 10 километра и се взема за приблизително два часа с нормален ход, при благоприятни метеорологични условия. Поема се на северозапад, като първата спирка по маршрута е Воеводската чешма.

Пътеката постепенно губи характера си на паркова алея и излиза от Стара Загора, достигайки до покрайнините на града. Растителността става все по-некултивирана и с времето се навлиза в истинска гора. Преходът е сравнително лесен. Подходящ е за възрастни туристи, за любители на природата с не особено добра физическа подготовка и за семейни излети с малки деца.

Без да преминава през каквито и да било стръмни или трудни участъци маршрутът достига до Воеводската чешма – едно от предпочитаните от старозагорци места за пикник сред природата. Съвсем скоро трасето престава да е асфалтирано и се превръща в покрит с остатъци от каменна настилка древноримски път. Достига се до нова чешма, която също може да се използва за място за почивка.

Преди маршрутът да ни изведе до местността Орешака ни чака и най-стръмната отсечка по време на прехода. Тя представлява сравнително сериозен наклон с дължина около 300 метра, чието изкачване може да бъде неприятно или уморително основно през големите горещини в летните месеци. Все пак няма нищо плашещо, а и в Орешака туристите могат да починат отново, тъй като има място за пикник с чешма и барбекю.

След още един по сериозен наклон пътеката навлиза на територията на квартал „Дъбрава”, който е бивше село и носи всичките характеристики на миналото си. Има сравнително по-планински релеф и, в сравнение с центъра на Стара Загора, климатът му се отличава с прохладни вечери през лятото и много по-чести снеговалежи зиме. После маршрутът продължава, спускайки се приятно по широки серпентини през гора, на места „прошарена” от полянки.

Преди село Борилово, крайната точка на трасето, има още една чешма, край която е подходящо да се почива, но в последните години се случва тя да е пресъхнала. Пътеката постепенно слиза в градините и вилната зона на селото. Борилово е разположено на около 500 метра надморска височина. Старото му име е Кутлуджа, а в последните няколко десетилетия все повече се превръща в предпочитано място за старозагорци, много от които си купуват къщи тук. Борилово е свързано с редовна автобусна линия с областния град.

  • Екопътека
Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – село Борилово - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – село Борилово - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – село Борилово - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Екопътека Стара Загора – село Борилово - Снимка 4