2 stars 2 stars

Музей
Стара Загора - Исторически музей

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Стара Загора, 42, бул. Руски
имейл:
rim@museum.starazagora.net
телефон:
+35942919215

Регионалният исторически музей в Стара Загора се намира в центъра на Стара Загора- града на липите и правите улици. Старозагорският музей първоначално се намира в училищна стая. През 1912 г. е построена сграда, в която се помещават градската библиотека и музейната колекция. Старозагорския музей официално отваря врати за посетители през 1949 г.

Днес историческият музей притежава над 170 000 експоната, от които 86 000 са в постоянните експозиции. От самия вход на сградата ще се озовете на второто експозиционно ниво, където са показани разделите "Праистория" и "Античност". Тук, сред многобройните експонати могат да се видят погребални тракийски накити, антични брадви, керамика и съдове от античността. Най-голям интерес предизвиква откритата в Амашката селищна могила мраморна човешка фигурка от ранния неолит. В експозицията "Античност" интерес представляват колекциите от бронзови предмети, части от въоръжение и уникалната оброчна мраморна плочка на Тракийски конник от II-IIIв.

Първото ниво на музея е много атрактивно, защото там можете да видите напълно реставрираната антична улица, в миналото свързвала Южната със Северната порта на града, да разгледате укрепителните съоръжения и транспортните средства от далечното минало.

Разделите "Средновековие" и "Османски период и Възраждане" се намират на третото ниво на музея. Там могат да се видят различни накити, въоръжение и занаятчийски предмети. В "Османски период и Възраждане" особено интересни са колекциите от пушки и револвери, както и богатия снимков материал от XV-XIX век. Там се намира и препис на Паисиевата История Славянобългарска от 1837 г., знамето на старозагорските въстаници от 1875 г. и макет на възрожденски град.

На площ от 390 кв. м е разгърнато последното четвърто ниво, където се представят временни изложби, провеждат се литературни четения и други културни мероприятия.

В музея се продават различни информационни материали и сувенири. Музеят почива в понеделник, а беседа на български ще Ви струва 10 лв.

Работно време: 10:00 до 18:00

Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Исторически музей - Снимка 1 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Исторически музей - Снимка 2 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Исторически музей - Снимка 3 Стара Загора - Забележителност Стара Загора - Исторически музей - Снимка 4