3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Достъпна среда

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
office-tr@centralbalkan.bg
телефон:

Изходната точка на екопътека „Достъпна среда” е върха на старопланинския проход Троян – Кърнаре. Местността е известна като Беклемето и се намира на трасето на Международния туристически маршрут „Ком - Емине”, следващ билото на Балкана.

Екопътеката е специално пригодена за хора с увреждания и започва от паркинга под връх Еделвайс, на който е разположен мемориала Арка на свободата. Тя се намира на 15 минути източно от най-високата точка на Беклемето и символизира благодарността на българския народ към руските освободители от 1878 година и съветската армия, която сменя режима през 1944 година и поставя началото на социалистическото управление на България. Ако се абстрахираме от силната политическа натовареност, която носят посланията, изразени от строителите на Арката на свободата, можем да отбележим, че тя е един от сравнително сполучливите опити на течението в изкуството, познато като социалистически реализъм. Поне що се отнася до факта, че със своите 35 метра се извисява гордо на старопланинското било и се вижда от десетки километри.

От постамента на Арката се разкриват впечатляващи панорами във всички посоки. На запад и изток виждаме сякаш безкрайната поредица могъщи планински върхове от Вежен (на запад) до Ботев (на изток). На север, под нас се е проснала котловината на Троян, а на юг при ясно време виждаме не само Средна гора, но дори Родопите и Рила.

Маршрутът на екопътеката следва трасето на „Ком – Емине” в източна посока, към хижа „Дерменка”, но се отделя от него в местността Влашки мандри, поемайки наляво. Наблизо е построен кът за отдих с дървени маси и пейки. Оттук също се открива зашеметяващ изглед, но едва ли би трябвало да се учудваме, при положение, че се намираме на главното старопланинско било и едва ли не цяла България е в краката ни.

На това място са поставени информационни табели, даващи ни любопитни данни за Национален парк „Централен Балкан”, особеностите на безлесната зона по билото на планината и нейните обитатели. Оттук екопътека „Достъпна среда” прави нов завой наляво и след няколко десетки метра се връща на трасето, което ни извежда обратно на Беклемето.

Преходът е изключително лесен и приятен, а най-високата точка на Троянския проход е сред най-предпочитаните туристически дестинации в България. Наблизо са разположени доста хижи, така че можете да изберете къде да пренощувате, ако не бързате да се прибирате в цивилизацията. Впрочем, в тази част на старопланинското било тя съвсем няма да ви липсва. Хижите по-скоро приличат на хотели, а помежду им може да се пътува с автомобили по черен път.

  • Екопътека
Троян - Забележителност Екопътека Достъпна среда - Снимка 1 Троян - Забележителност Екопътека Достъпна среда - Снимка 2 Троян - Забележителност Екопътека Достъпна среда - Снимка 3