2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Военна гробница-1916г

Price comment  Цена:
адрес:
Тутракан, Шуменци
имейл:
tictutrakan@gmail.com
телефон:
+3598572352

През 1913 г. Южна Добруджа се озовава в пределите на кралство Румъния. За две години, с помощта на френски и белгийски военни специалисти, се изгражда внушителна крепост с 15 форта, землени укрепления и вълчи ями. Масивното съоръжение е отбранявано от внушителен гарнизон – 39 000 души, 150 оръдия и десетки картечни гнезда. Считали я за непревземаема, а командващият генерал Аслан я наричал „моят малък Вердюн”.

Но на 5 и 6 септември 1916 г. със стремителна атака българската войска под командването на генерал Киселов, я превзема само за 33 часа. В сраженията при Тутракан загинали над 8 000 души. Пленени били и 28 000 румънски войници.

След края на епичната битка за Тутракан, военното командване на Четвърта пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле да бъдат погребани във форт №6 от укрепителната линия. В продължение на две седмици жителите на Тутракан и околните села пренасят загиналите войници. Оцелелите български войници поставят дървени кръстове и изписват имената на разпознатите загинали, а неизвестните поставят в общи гробове. На 6 септември 1917 г. е първото честване на героичната битка. В този ден е учреден фонд за издигане на паметник на загиналите в битката. През 1942 г. дървените кръстове се подменят с каменни, а мемориалът се огражда с дървена ограда. Всяка година в първата неделя на месец септември на Мемориалния комплекс се провеждат възпоменателни тържества, панихида, с които се почита паметта на воините, загинали в тази епична битка. За да помним...

През 2007 година в рамките на мемориалния комплекс е изграден и параклис. Посветен е на „Св. Георги Победоносец” – патрон на българската армия.

Тутракан - Забележителност Военна гробница-1916г - Снимка 1 Тутракан - Забележителност Военна гробница-1916г - Снимка 2 Тутракан - Забележителност Военна гробница-1916г - Снимка 3