2 stars 2 stars

Музей
Тутракан - Музей на Дунавския ри...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Тутракан, 5, ул. Трансмариска
имейл:
tutrakanmuseum@abv.bg
телефон:
+35986660352

Единственият по рода си по поречието на р. Дунав и единственият на Балканите етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене” е открит през 1974 г. в гр. Тутракан, който е утвърден център на дунавския риболов в края на XIX и началото на XX век. Някога в града е имало много лодкарски работилници, рибари и лодки, а във всяка къща е имало кандило с иконата на Св. Никола. Възрожденският стил на къщите се дължи на факта, че махалата се е обособила през този период, а липсата на двор е характерна черта на къщите на рибарите. В залите на музея се съхраняват уникални уреди и пособия за риболов от древността до наши дни. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по р. Дунав. Впечатляваща е снимката на близо 400-килограмова моруна, уловена през 1942 г. Отделено е място и за лодкостроенето, което се развива в този край още от римско време. В рибарската махала на Тутракан могат да бъдат научени още интересни факти за рибарския занаят и бита на рибарите. Това е и единственото рибарско селище в България, което се е образувало по поречието на голяма река. Интересно е да знаем, че в Тутракан (или по-точно в Трансмариска, както е старото име) е съществувала работилница за ремонт на плавателни съдове, а през 19в. лодки правени в Тутракан се изнасят за Австрия, Сърбия и други страни.

Ако сте тук без предварителна заявка през уикенда или след работно време, печатът ще откриете в Община Тутракан при дежурния.

Работно време: 08:00 до 17:00

Тутракан - Забележителност Тутракан - Музей на Дунавския риболов и лодкостроене - Снимка 1 Тутракан - Забележителност Тутракан - Музей на Дунавския риболов и лодкостроене - Снимка 2 Тутракан - Забележителност Тутракан - Музей на Дунавския риболов и лодкостроене - Снимка 3