3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Устински водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Устина
имейл:
телефон:

Красивият Устински водопад се намира сред южните склонове на малко, родопско село, носещо името му - Устина. То се намира 3.5 километра южно от Перущица и лесно се достига по път 8602. Всеки, който желае, може да поброди из околностите му, където скоро ще намери друг – стар, римски път - стигащ до него. Някога се е виел горд и могъщ, свързвайки Филипопол и Беломорието – един от малкото пътищата пресичащи два континента по онова време. Останки са запазени на множество места, шепнещи за отминалото величие на Византийската държава по време на царуването на император Траян, когато е бил построен.

Веднъж стигнал населеното място, пътешественикът лесно може да се добере свежестта на водопада. Началото на пътеката към него започва от малко площадче в горната част на селото, намиращо се от дясно на преминаващата река. Знак за правилното място е чешмата, която се намира там, а и приветливите местни с удоволствие биха упътили всеки, който попита. В спокоен преход пътуването до водопада отнема не повече от 20-25 минути.

По време на пътя впечатление прави сурова красота, с която е пропита цялата местност – извисяващите се, почти непристъпни скали стърчат като мрачни стражи около селото. В миналото са служели за предни постове и наблюдателници на гарнизона на император Юстиниан, който построил огромна крепост в региона. Самият водопад е сред тях - намерил пътя си по един от тези скални венци, срещайки земята след 15-метрово пътуване от върха им.

Насладил се на красотата на водопада, любопитният турист може да продължи огледа на местността и да се насочи към малкия параклис, до който се стига по същия път. Той е втората забележителност в областта, построен върху билото на скалист хълм, сгушен в подножието на най-високата му част. Там могат да бъдат намерени удобни места за отдих и отмора – пейки, огнища и заслони. От тях пътника може да наблюдава красивата панорама, разкриваща се от там - просторната равнина, срещаща гордите хълмове и селцето, сгушено между тях.

  • Водопади
Устина - Забележителност Устински водопад - Снимка 1 Устина - Забележителност Устински водопад - Снимка 2