3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Парк Кенана

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
+35938666444

Едно от любимите места за почивка, спорт и туризъм за всеки жител на Хасково е парк ,,Кенана”. Намира се на 2 км северозападно от града, в близост до една от вилните зони и е най-големият парк на територията на общината. Заема площ от 236,6 хектара. Създаден е по проект на архитектите Валентина Атанасова и Джубелиева. Осъществяването на този проект се е извършвало дълги години - от 1955 до 1970 г. В дълбоките сенки на дива череша, космат дъб, зимен дъб, липа, секвоя, смърч и бор всеки намира прохлада и чист въздух. През парка преминава широка алея, дълга 3 км, строена през 1969 г., която води до малко езеро и зоопарк. Паркът непрекъснато се обновява. Едни от последните му придобивки са новоизградените детски площадки, предлагащи забавления за децата. Нова е и площадката за скейтборд, която включва три бетонни и три преместваеми рампи. ,,Кенана” е идеално място за пикник. Направени са специални беседки. Тук е и едно от любимите места да се срещнеш с приятели, доволен, че си намерил спасение през горещите летни дни. Не липсват и заведения на открито. Освен тях, тук се намират и два парк-хотела съответно с басейни и спа центрове. Близко до хотелите е разположен комплекс от тенискортове с червена настилка. През януари 2010 беше открита нова покрита зала за тенис с ултрамодерната настилка Грийнсет. Залата ще бъде удобна тренировъчна база за националните отбори по тенис на корт. В парка се намира и лятното кино.

Местността Сивата вода се намира в покрайнините на парк Кенана в Хасково.Тук около малък язовир функционира мотел, има малък параклис, масички и пейки, удобни за пикник. Природата е разкошна.

Едно от любимите места за децата е зоологическата градина. Тя съществува от 1958 г. Нейният създател е Иван Господинов, който устройва в района на дендрариума кътове за мечка , елени и сърни. По-късно тя е разположена на територия от 12 дка. Днес клетките на животните са обновени, а зоопаркът е сертифициран от Европейския съюз. Много от животните са „осиновени“.

  • Паркове
Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 1 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 2 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 3 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 4 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 5 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 6 Хасково - Забележителност Парк Кенана  - Снимка 7