3 stars 3 stars 3 stars

Град
Царево

Price comment  Цена:
адрес:
Царево
имейл:
tsarevo@dir.bg
телефон:

Царево е малък, спокоен и уютен курорт, разположен на 70км. южно от Бургас. Туристите, които го посещават са предимно хора, търсещи приятна атмосфера, тишина и достъпни цени. В района на Царево има много паметници на културата, някои от които са с регионално и национално значение. Тук се намира най-старият резерват в страната „Силкосия“ – обявен за такъв още през 1933 г. Град Царево е разположен на три малки полуострова и съответно на четири залива, което го прави уникален за България. Разположението на града наподобява това на Рио де Жанейро в много по-малък мащаб (многото заливи и малки плажове, близостта до планината). Бреговата ивица е много разчленена, редуват се скалисти полуострови с неголеми живописни плажове. Петте брегови ивици със статут на плаж са: Цетрален плаж с дължина 420м в непосредствена близост до центъра на града; Нестинарка с дължина 690м в квартал Василико; Попски плаж с дължина 350м, северно от града; Арапя с дължина 600м, намира се на 2 км в посока Лозенец; Оазис с дължина 800м, намира се на 3-4км в посока Лозенец. На юг от града се намира връх Папия, гледката от там към Царево и крайбрежието на Странджа е изумителна. В тази част Сранджа е покрита с дъбовите гори, които са размесени с бук, габър, орех, топола, върба, дива круша, а напоследък и с изкуствено култивиран бор. В тази част на планината добре се развиват и някои средиземноморски и реликтови видове — лаврово дърво, зеленика, лавровишна. Царево е стар корабостроителен център. В местната корабостроителница е построен най-големият български кораб от дървен материал - „Горянин“. С навлизането на новите материали отрасълът се е свил до производство на рибарски лодки и скутери, спасителни лодки, доскоро са се произвеждали катамарани и тримарани. Църквата „Успение Богородично“ самотно се извисява на южния полуостров на града. Построена е през 1831 г., но сегашният ѝ архитектурен образ датира от 1895 г. Община Царево е богата на паметници на културата, някои от които са с регионално и национално значение – античните “Ахтополска стена” и Гръцкото училище в гр. Ахтопол, църквата“Св.Св. Кирил и Методий” в с. Кости, “Св. Пантелеймон” в с. Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др. Интересен е факта, че единствено в полите на Странджа, в с. Българи, са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните традиции – Нестинарските игри върху огън в чест на Св.Св. Константин и Елена.

Всяка година в края на май в общината се провеждат празници на изкуствата, а през лятото се провеждат Дните на Нептун. По традиция, през месец август се провежда Фестивалът на мановия мед. Вечер разходката по кея над вълнолома, до пристанището, в градския парк край брега или до полуострова са истински релакс.

Царево - Забележителност Царево - Снимка 1 Царево - Забележителност Царево - Снимка 2 Царево - Забележителност Царево - Снимка 3 Царево - Забележителност Царево - Снимка 4 Царево - Забележителност Царево - Снимка 5 Царево - Забележителност Царево - Снимка 6