3 stars 3 stars 3 stars

Град
Чипровци

Price comment  Цена:
адрес:
Чипровци
имейл:
tic.chiprovci@gmail.com
телефон:
+35995542910

Чипровци е един от забележителните градове от времето на Българското Възраждане - център на Чипровското въстание. Днес е един от малките, но със свой облик, атмосфера и дух градове на Северозападна България. Намира се в област Монтана, недалеч от град Берковица. През Чипровци тече река Лопушанска Огоста, която извира от високите части на планината.

Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. От тогава датира и рудодобивът по тези земи. Залежите са от мед, олово, злато, сребро и желязо. През римската епоха е един от най-значителните рудодобивни региони на Балканите, а през късната Античност има голямо значение за развитието на военното производство в Арчар (Рациария). След VI век тук идват славяните.

По време на Втората българска държава Чипровци е оживено рударско селище. Не случайно именно тук в именията на българските боляри Соймирови след османското нашествие се съсредоточава голяма част от българската феодална аристокрация. През следващите три века процъфтяват ли занаятите и търговията. Строят се църкви, манастири и училища. Чипровски търговци кръстосват ли Балканския полуостров, градчето става известно далеч зад пределите на империята. През XVI и XVII век в Чипровци кипи оживен икономически и културен живот, в тази среда работят и Чипровските златари, голяма част от които притежават завидно за епохата образование и възможността да пътуват по цялата Турска империя, Дубровник и чак до централна Европа.

През 16 век в Кипровец се заражда Чипровската книжовна школа. Чак през ХVІІІ в. градчето отново се замогнало след Чипровското въстание, благодарение на своите килими, които се произвеждат и носят славата му по света и днес. Любопитните ще видят тук как ги тъкат и багрят с боя от растения.

Разкопки на Историческия хълм в града дали възможност да се разкрият основите на католическата катедрала “Санта Мария” от 1371 г. и да се проучи част от некропола. В Историческият музей са подредени богати сбирки от произведения на чипровската златарска школа, килими, църковна живопис, археологически находки, етнографска сбирка за бита и културата на местното население – торлаците.

Преди повече от три столетия книжовникът Петър Богдан Бакшев нарекъл планинското селище Кипровец “Цветето на България”. Днес Чипровци е очарователно градче с 3 хиляди жители почти на българо-сръбската граница. За три часа пеша от града се отива до Чипровския водопад на Стара река. Това е само половината от една приказна екопътека. Минкините къщи са сред малкото оцелели от старо време архитектурни паметници на Чипровци. Чипровският манастир се на 5-6 км от Чипровци в долината на реката. Оброчните кръстове се срещат често около Чипровци и в цяла Северозападна България. Те са остатък от древен обичай, чиито корени тънат още в праисторически времена.

Чипровци има богат автентичен фолклор. Много интересни са тукашните обичаи от пролетно-летния годишен цикъл. Обредът „Светъц“ е изпълняван всяка година на Ивановден и на летния Никулден. Тогава родовете се събират при оброчния камък в града. Колят се агнета и се вари курбан. Погачите са с чудни украси. Населението на Чипровци вярва, че има свой общ покровител и оброк на един хълм на 4 км над града, край останките на Гушовския манастир “Св. Рангел” и на 6 септември събира там всички на общ курбан.

Чипровци - Забележителност Чипровци - Снимка 1 Чипровци - Забележителност Чипровци - Снимка 2 Чипровци - Забележителност Чипровци - Снимка 3 Чипровци - Забележителност Чипровци - Снимка 4