3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Велийца

Price comment  Цена:
адрес:
Якоруда
имейл:
телефон:

Велийца е най-високият връх (1712 метра, макар различни източници да сочат между 1711 и 1715 метра) във Велийшко-Виденишкия родопски дял на Западните Родопи и всъщност даващ част от името на този дял. Издига се в северозападната част на главното било. Велийца е важен орографски и хидрографски възел, разположен на 35 километра от Велинград и на 10 километра от Аврамово. Изграден е от гранити. Почвите са кафяви планинско-горски. Склоновете са обрасли с иглолистни гори от смърч и бял бор и се отводняват от Конарска река и река Палатик. Самият връх представлява заравнена повърхнина с формата на плоско гърбище, заета от високополанинско пасище и картофени ниви.

До 1912 г. на това място е съществувал граничен пункт между България и Турция. Останките от него все още могат да се забележат и днес. Има планове за възстановителни работи на паметника на българските войници от 27-ми пехотен Чепински полк и от 39-ти пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война, който се намира на върха. В боя на връх Велийца от 39-ти Пехотен полк загиват трима офицери, 30 войници, а 50 са ранени. От 27-ми пехотен Чепински полк загиват двама души, а шестима са ранени. Всички загинали са погребани на връх Велийца.

Един маршрут, който ще ви отведе до границата между Рила и Родопите при Аврамова седловина. Оттам по билото на Велийшко-Виденишкия родопски дял, сред изключително чисти и красиви местности, ще се спуснете в тихата долина на река Софандере, по течението на която ще се върнете във Велинград. През лятото денят е достатъчно дълъг, затова разчетете времето си и го прекарайте максимално ползотворно. От Велинград до Аврамова седловина има два варианта: с автомобил по шосето Велинград – Разлог и с теснолинейка.

Препоръчително е пътуването с влак, което е интересно заради красивите места, през които минава, а и заради самата атмосфера, царяща в него. ЖП линията следи долината на река Абланица, минава през гарите Цветино и Св.Петка. След това чрез система от тунели, описващи осморки и шесторки се изкачва до гара Аврамово - най-високата гара на Балканите – 1267 м.н.в. Пътуването продължава около 1,5ч. От гарата тръгвате по асфалтовия път в посока Юндола. След около 500 м. вдясно се отбива път, който ви отвежда до кацналото на отсрещния хълм селце Аврамово. До него има и пряка пътека, тръгваща от самата гара, но тя е доста стръмна. Прекосявате селото и тръгвате по коларски път, държащ билото, в югозападна посока. Този път е маркиран и като част от пътеката Рила-Родопи. Пътят набира височина с лек наклон, като през цялото време от Аврамово до връх Велийца е изключително панорамен.

Продължавате на югозапад и за около 2 часа се изкачвате до връх Велийца.

  • Върхове
Якоруда - Забележителност Връх Велийца - Снимка 1 Якоруда - Забележителност Връх Велийца - Снимка 2 Якоруда - Забележителност Връх Велийца - Снимка 3 Якоруда - Забележителност Връх Велийца - Снимка 4