3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Безистен - Ямбол

Price comment  Цена:
адрес:
Ямбол, пл. Освобождение
имейл:
museum@mail.bg
телефон:
+35946663403

На бреговете на река Тунджа, в Югоизточна България е разположен красивият български град Ямбол. Това е един от градовете в България, чиято история започва още преди създаването на страната ни. Тук са запазени и много исторически и архитектурни паметници с национално значение. Едно от интересните места и архитектурен паметник е запазеният турски закрит пазар, познат с името Безистен. Ямболският безистен се намира в центъра на града. Той е единствената в България запазена сграда от този тип от периода на османското владичество. Построен е в периода 1509 – 1510 г. и е една от най-масивните постройки в Ямбол. По време на Освободителната война (1877-78 г.), когато Ямбол става една от най-важните тилови бази на османската армия, безистенът е превърнат в склад за провизии.

Отвън били наредени край всяка от по-дългите стени 12 сводови дюкяна. Във вътрешността под сводовете, по които са изписани жълти цветове със сини листа, се помещавали 32-ма търговци, чиито места се делели с дървени прегради.

През 1927 година след частично вътрешно преустройство към основната сграда са построени допълнителни постройки, които я превръщат в оживен търговско-занаятчийски комплекс.

Сградата е една от най–интересните в града и е голяма атракция за туристите. В момента се подготвя проект, с който Безистена да бъде преустановен в градски културен център. Ще бъде изградена подвижна сцена и места за публика, като тук ще се провеждат културни мероприятия и концентри, защото сградата притежава най–добрата акустика в цялата ни страна. В миналото безистенът е бил основно средище на търговията и живота в града. Днес е загубил предишните си функции, но си остава красива сграда със забележителна архитектура.

Беседа се предлага в Регионалния исторически музей в град Ямбол

Ямбол - Забележителност Безистен - Ямбол - Снимка 1 Ямбол - Забележителност Безистен - Ямбол - Снимка 2 Ямбол - Забележителност Безистен - Ямбол - Снимка 3